Dikkat: Bu Gelişme Bir Sonraki Büyük Altın Hareketini Tetikleyebilir!

Altın, geçtiğimiz haftanın ilk yarısında mütevazı bir düşüş baskısı altında kaldı. Ancak, daha sonra ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüşten faydalanarak 2.500 doları geri aldı. ABD’den gelecek Ağustos ayı enflasyon verilerinin değerli metalde bir sonraki yön hareketini tetiklemesi mümkün.

Altın yatırımcıları ABD enflasyon verilerini bekliyor

Çin’den gelen Ticaret Dengesi verilerinin Salı günü Asya işlem saatlerinde altında bir reaksiyonu tetiklemesi mümkün. Çin dünyanın en büyük altın tüketicisi konumunda. Bu yüzden, Çin’in ticaret fazlasının Ağustos ayında belirgin bir şekilde genişlemesi altının yükselmesine yardımcı olabilir. Diğer taraftan, ticaret fazlası daralırsa yatırımcıların altının talep görünümü konusunda endişelenmesi olası. Dolayısıyla bunun, altın fiyatının yakın vadede güneye dönmesine neden olması mümkün.

Piyasa oyuncuları, Çarşamba günü ABD’den gelecek Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini yakından izleyecek. Tahminler, aylık bazda, TÜFE ve değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE’nin her ikisinin de %0,2 artacağı yönünde. Piyasa analisti Eren Şengezer, verilerin etkisini şu şekilde değerlendiriyor:

Çekirdek TÜFE’nin %0,4 ya da daha fazla artması durumunda, ABD Hazine tahvil getirileri yeniden yükselişe geçebilir ve altının değer kaybetmesine neden olabilir. Diğer taraftan, piyasa tahminine yakın ya da altında bir değer, USD’nin yatırımcı çekmesini zorlaştırabilir ve altının yükselmesine yardımcı olabilir.

TD Securities stratejisti: Aşağı yönlü riskler daha güçlü!

Bu arada, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası kararlarını açıklayacak. Bu olayın altın fiyatları üzerinde doğrudan bir etkisi olması pek olası değil. Bununla birlikte, USD’yi etkilemesi mümkün. ECB’nin güvercin bir sürpriz yapması, USD’nin Euro’dan sermaye çıkışlarını yakalamasını sağlayabilir. Dolaysıyla bunun da altının yukarı yönlü hareketini sınırlaması muhtemel. TD Securities Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Ghali bir raporunda, altındaki mevcut piyasa pozisyonlanmasını değerlendirdi. Stratejist, raporunda şu değerlendirmeye yer verdi:

Pozisyonlanma dinamikleri hakkındaki okumamız şu anda altın piyasalarında tarihsel olarak önemli dönüm noktalarına işaret eden aşırı seviyelerde. Makro fon pozisyonları şu anda yalnızca 2016’daki Brexit referandumu, 2019’daki ‘gizli QE’ anlatısı veya Mart 2020’deki Covid-19 krizinin zirve paniği sırasında görülen seviyelerde. Bu kez, fiziki piyasalar çoktan sönmüşken, CTA trend takipçilerinin yanı sıra Şangay trader pozisyonlarında da aşırılıklar görüyoruz. Aşağı yönlü riskler daha güçlü.

Altın fiyatlarının teknik görünümü

Piyasa analisti Eren Şengezer, altının teknik resmini değerlendiriyor. Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 60’a yakın seyrediyor. Ayrıca, altın Mart başından itibaren yükselen regresyon kanalının üst yarısında işlem görüyor. Bu nedenle yakın vadede yükseliş eğilimi değişmedi.

Acil destek 2.500 dolarda (20 günlük Basit Hareketli Ortalama (SMA), yükselen regresyon kanalının orta noktası) duruyor. Altın fiyatı bu seviyenin altına düşer ve bunu direnç olarak teyit ederse, 2.400 dolardan (yükselen kanalın alt sınırı) önce 2.440 dolar (50 günlük SMA) bir sonraki destek olarak görülebilir. Yukarı yönde, ilk direnç 2.530 dolar (statik seviye) seviyesinde yer alıyor. Altın bu engeli aştığında, yükselen kanalın üst sınırı olan 2.600 doları hedeflemesi mümkün.